Speech

Excellentie,
Dames en heren, 
Lieve allemaal,

Fantastisch .... zakenvrouw van het jaar ...
Die prijs deel ik samen met mijn tweede eerste prijs die ik krijg dit jaar:
een lief klein persoontje uit een gloednieuwe generatie!
Deze prijs is...
Een erkenning voor mijn bedrijf;
Een erkenning voor mijn collega’s en
Een erkenning voor mijn compagnons van de DQ&A Media Group

Toeval of niet, de Prix Veuve Clicquot werd in 1972 voor het eerst uitgereikt, in mijn geboortejaar. Dat maakt het extra bijzonder aan deze ere- galerij te worden toegevoegd.

1998, in het begin van mijn carrière, werkte ik tijdens de dotcom tijd bij een mediabureau. We zaten midden in de hype en waren een tikje naïef. Winst maken was iets van de vorige generatie vonden wij.

In 2001 klapten de beurzen en werd het internet sentiment zeer negatief. Precies toen – midden in de dot com crisis- startten we DQ&A, tegen de stroom in.

We dachten: slechter dan dit kan het niet worden, maar niets bleek minder waar.
Pap, je opmerking uit die tijd staat me nog steeds bij: als het makkelijk is, zou iedereen het wel doen!
Opgeven, kwam niet in ons op.

En dat is maar goed ook. Want twaalf jaar verder; na een groot avontuur met ups & downs mag ik u hier toe spreken als de Veuve Clicquot Zakenvrouw van het Jaar 2013! Super.
Mijn bedrijf DQ&A opereert in een extreem hectische en dynamische industrie en nog steeds hebben mijn huidige compagnons en ik na al die jaren het gevoel dat we net begonnen zijn!
We hebben 1 doel: adverteerders een maximaal rendement op hun online marketing bestedingen bieden, veelal op basis van resultaat.
We gebruiken daarvoor slimme technologieën, en werken met zo mogelijk nog slimmere mensen. Die combinatie werkt uitstekend; voortdurend weten we zo de resultaten van onze klanten te verbeteren. Zo zijn we uitgegroeid tot een bedrijf met 130 medewerkers met kantoren in acht landen op drie continenten.

Naast DQ&A vind ik het belangrijk maar ook erg leuk om mijn ervaring en kennis te delen met veelal jonge ondernemers uit de industry. Wat is er mooier dan iets terug te kunnen doen voor deze nieuwe generatie ondernemers? Ze te inspireren zoals ik zelf word geïnspireerd door mijn ouders en mijn man Bart.

Samen met bevriende internet ondernemers ben ik dan ook zes jaar geleden Peak Capital gestart. We investeren in veelbelovende internet bedrijven, waarbij we smart capital inbrengen. Dat is naast funding, ervaring en netwerken.

En met de jaarlijkse Leading Online Entrepeneur of the Year Award, LOEY, zetten wij top internet ondernemers in de spotlights en benadrukken we zo het belang en de potentie van Online Ondernemerschap voor de Nederlandse economie.

Het geeft onwijs veel energie en voldoening om betrokken te zijn bij zoveel entrepreneurial spirit.
Investeren in toekomstige ondernemende generaties is investeren in de toekomst van ons land.
Daarom heb ik ook meteen JA gezegd toen ik anderhalf jaar geleden werd gevraagd om toe te treden tot het bestuur van de Stichting Jong Ondernemen. Een stichting die vanaf groep 8 op de basisschool ondernemerschap stimuleert.
Wij willen met de stichting ondernemerschap in het onderwijs verankeren. Iets dat in vele andere Europese landen al langer gebeurt.
Het is onze ambitie om ieder kind tenminste een keer in zijn schooltijd in aanraking te laten komen met ondernemerschap in de praktijk. Zij kunnen zo de kern ervaren van het ondernemerschap: zelfvertrouwen, omgaan met teleurstellingen en vooral doorzettingsvermogen.
De toekomst van ons land ligt naar mijn overtuiging in een ondernemende samenleving. Daarom moet en kan ondernemerschap al op jonge leeftijd gestimuleerd worden.
Om deze ambitie te realiseren is een investering nodig. De urgentie is hoog.
Graag roep ik dan ook hierbij het bedrijfsleven en de overheid op om financiële ondersteuning beschikbaar te stellen zodat we deze belangrijke ambitie voor ons land kunnen realiseren.
En met die basis zie ik enorme kansen voor ondernemers met name ook in de online industrie. Internet is 24/7 beschikbaar met 1 swipe of click. Wij zijn daarmee ‘connected consumers’ geworden. Zo communiceren, leren en shoppen we online.

En ... hier liggen de kansen! Internet kent geen grenzen.

Je kunt een moderne American dream realiseren maar dan wereldwijd, precies zoals wij dat met DQ&A aan het doen zijn.

Dit is de tijd! Het gebeurt NU!

Laten we onszelf niet meer kleinmaken. Het is niet alleen Sillicon Valley. Het gebeurt ook net zo goed hier.

Kijk naar het mega succes van Booking.com. Een Nederlands succes waar we trots op mogen zijn en waardoor we ons kunnen laten inspireren.

Het is mijn droom om in de toekomst mijn ervaring met online ondernemerschap en investeren te combineren.
Te combineren met impactful, social entrepeneurship. Daar heb ik meerdere ideeën over…..

De verkiezing van vandaag geeft me extra energie en een kans om het (online) ondernemerschap in Nederland in de spotlights te zetten.

Ik ben dan ook ongelooflijk trots op deze Prix Veuve Clicquot en wil iedereen die mij heeft geholpen hier te komen oprecht bedanken met het bekronen van mijn passie.

Dank u wel!

Heleen Dura - van Oord
Noordwijk, 18 maart 2013

 

 

© 2013 Heleen Dura -Van Oord